Belgin Usanmaz

Yeşil İş Konferans notlarım 2013

İŞ DÜNYASINDA DEĞİŞİM ZAMANI

13-14 Eylül 2013 Yeşil İş Sürdürülebilir İş Buluşması

Hazırlayan: Belgin USANMAZ

(belginusanmaz@incisigorta.com)

Ana Oturum Konu Başlıkları

-Sürdürülebilir İş: Bugün&Yarın

-İş Dünyasının Yeni Parametreleri

-Sürdürülebilir Yaşam Alanları ile Dünya Değişiyor

-Yenilenebilir Enerji AlanındaTürkiye’de Yeşil İş Potansiyeli

Türkiye nin Sürdürülebilir İş Buluşması 5. Yılında!

İş dünyasının liderleri , sürdürülebilir iş dünyasının geleceğini şekillendirmek, değişimi ve en yeni gelişmeleri tartışmak, yeni düşünce sistemlerini oluşturmak üzere Yeşil İş 2013’de buluştu.

Sürdürülebilirlik Akademisi  tarafından düzenlenen iş buluşmasında;”Sürdürülebilirlik” gelişmekte olan bir disiplin, durup düşünülmesi gereken bir durum, değişim fikrine uygun bir yapılandırma, zaman isteyen bir olgu, herkesi ilgilendirmesi gereken bir konu, toplumla işbirliği gerektiren bir faaliyet, sitem içinde bir model arayışı, dünya genelinde herkese düşen bir rolun varlığı içinde tanım buldu.

Yeşil İş Buluşması “İş Dünyasında Değişim Zamanı” sloganı ile , gerek seçilen konular gerekse konukların misyonu ile  iş dünyasına bir çok farklı alanda örnek alınabilecek uygulama modelleri ile konuklarını buluşturdu ve  geleceğini şekillendirmesi yönünde  çok başarılı sunumlara şahitlik etmesini sağladı.

Konuşmacilar’dan bazıları…

Dr.Cevdet YILMAZ         Nafi GÜRAL                                 Elie HADDAD

Bora TUNCER               Murat Sungur BURSA                 Volker HAMMES

Zeki Şafak OZAN            Peter WEBSTER

                Yeni İş Buluşmasında Gündeme “Damgasını Vuran Sözler,

              Etkileyici Yaklaşımlar ve Deneyimsel Anlatımlardan” Notlarım:

 

Murat Sungur BURSA/Yönetim Kurulu Başkanı

Bugün aşırı tükettiğimiz herşey gelecek nesillerden çaldığımız ihtiyaçlara cevap veremediğimiz şeyler olacak, bu bilinç içinde olmalıyız. Hem bugün hemde nesillere aktaracak iş modelleri üretilmesi önemli.  Bireysel olarak kendi yararımıza maximize ettiğimiz kararlar alt alta toplandığında toplumun yararları maximize oluyor bu bakış açısına sahip olmak lazım. Dünya bir nizam içinde yaratılmış, dinamik kurallar ve ekolojik bir denge var, şu andaki mevcut Tüketim modeli üretim modelini işletmez hale getirdi.

Bora TUNCER/Schneider Electric

Geleceği Bugün kuruyoruz ve önemsiyoruz. “Şimdiki Gelecek zamanı” oluşturuyoruz. Kompleks bir denklem var. Bir tarafta Şehirler,İhtiyaçlar, Değerler, diğer tarafta  Gelecek, İklim değişikliklerine neden olan Carbon artışı, sağlığı tehdit eden ortamlar.

Devlet, sivil toplum,halk işbirliği içinde olup, ortak değerelere uygun daha yaşanabilir bir dünya için çaba sarfetmek gerekli oldu.

Dr. Cevdet YILMAZ/ TC Kalkınma Bakani

Kalkınma sadece ekonomiden , büyümeden ibaret değil, kapsamlı bir kavram. Çevre ve Kaynak; Sürdürebilirlilik ve Bugun ki refah artışı;Bugün ki ihtiyaç ve Gelecekteki ihtiyaçlar hepsi bir arada işlenmesi gereken bir kavram. Konulara “Büyüme” ve “Çevre” olarak bakılmamalı, ikisine aynı anda bakılmalı. Üç saç ayağı varç Ekonomi-Sosyal-Çevresel ve buna artı Temel Haklar. 10 .Kalkınma Planı 201-2018 temel politikaları geçtiğimiz ay çizildi.

10.Kalkınma Planında 4 eksen oluşturuldu.

Sosyal konular           :Nitelikli insan güçlü toplum

Yenilikçi üretim           :İstikrarlı yüksek büyüme

Mekansal boyut          :Yaşanacak şehirler, bölgesel dengesizliği azaltmak

Kalkınma işbirliği        :Çevre,komşu ülkeler,tecrübe paylaşımı,işbirliği geliştirmek,insana daha yaşanabilir bir ortam sağlamak.

Türkiye enerji bağımlısı bir ülke ve doğal kaynakları yetersiz.Dışa bağlılığı azaltmak için enerjisini iyi kullanması gerekiyor.Gelecek nesilleri düşünürken bugünkü nesili mutlaka bir arada düşünülmesi gerekiyor.

Mustafa SEÇKİN/Unilever

Yeşil ürünlerin daha pahallı satıldığı ve az olduğu, kıymetli olarak insanlarda bir  algı var. Tüketicilerin yeşil ürünlere  ilgisi var ancak tüketicilere yönelik bilgilendirme eksikliği  mevcut. Markalarin yeşil ürünlerle ilgili gerekli bilgi birikimini sağlaması gerekiyor, ev ödevlerini iyi yapıp, yapılan bütün faaliyetlerin kalbine “yeşil iş “konulması gerekiyor. Bu faaliyetlerin ekonomik taraftan da getiri sağlaması önemli.

Zeki Şafak OZAN/Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu

Çevre bilinci sağlamak aşağıdan yukarı yaratılması gerekli liderlik, vizyonerlikle ilgili doğru adımlarının zamanında atılması önemli. Sadece firma değil, tüm çalışanlarında iş süreçlerine değer yaratacak şekilde kurgulanması ve sonuçlarının paylaşılması acısından kültürel bir yansıma oluşturması çok önemli.

Sürekli bir “Eğitim”, değer yaratacak “Öneri Sistemi” geliştirilmeli. Eczacıbaşı olarak Kümeleme Modeli uygulandı. Burada şirket için çalışan tüm paydaşların biraraya gelmesi önemli.

Yeşil İş alanı yaratmada yola çıkanlar için ; Ara vermeden otomasyon karbon ayak izi ölçümü yapılmalı , Tüketim ölçülmeli-control edilmeli, Şirket hedeflerinde yer verilmeli.

Kamal MALHOTRA/UNDP Resident in Turkey

Dünya da 4 trend var.1-Nüfus artıyor.2-Çevresel stress 3-Çok kutuplu lider 4-Emeğin ucuz kullamı .Sürdürülebilir Kalkınmada ekonomik politikalara odaklanmak önemli.

BM Kalkınma Ajansı ve Türk ortaklığı, Kalkınma Bakanlığı Liderliğinde sürdürülebilir kalkınma prensiplerini Ulusal planlara uygulaması için çalışıyor.Su, Kimyasallar,yiyecek alanlarında yeşil istihdam, küresel işbirliği önemli görülüyor.  Hükümetler dünya genelinde mutlaka biraraya gelmeli. Özel sektörün çabaları hükümetin önüne geçebiliyor. Liderler ise hükümetin öne geçmesini bekliyorlar.

Müjdat KECECİ/ER- BAKIR

Sürdürülebilirlik; Sosya ekonomik sistemin güncel gereksinimlerinin gelecek kuşakların, gereksinimlerinin karşılanmasını ipotek altına almayacak, önlemeyecek veya engellemeyecek şekilde karşılanmasıdır.

Nafi GÜRAL/ Kütahya Porselen

Türkiyenin dünya genelinde bir yere gelebilmesi için “katma değeri yüksek ürün ve kaliteli eğitime” ihtiyacı var. Teknoloji ve Tasarım fakulteleri kurulmalı. Sürdürülebilir olmak için ,” kendi kaynak ve iç dinamiklerine sahip olmak” gerekli. Sosyal sorumluluk sürdürülebilirlik için önemli. Yapılan işi artık müşteriler tanımlıyor, patronlar ve sermayedarlar değil.

Sürdürülebilirlik heyecan verici alanlara gidiyor:

Sonucu başlangıç ile karşılaştırmayın.

Maliyet ve risk analizi yapın.

Ölçeklendirmek önemli

Düşünce şekli değişmeli

Elie HADDAD/BIO İstanbul 

Altyapı, teknoloji,tasarım,kolay ulaşım, konfor,güvenlik, 21. Yyılın sürdürülebilir  toplulupu ortaya koymasıdır.Sürdürülebilirlik büyük anlama sahip. İlk anda sadece atık yönetimi ve doğal kaynakların kullanımı olarak görülüyor. İnsanların çalışıp, yaşayacağı, yatırım yapabileceği alanlar yaratılmalı. Yeşil alan yaratırken temelde, yeni bir şehir ve topluluk yaratma fikri benimsenmeli.

Kristina GRAPER/BASF

İklimi koruyacak ürünler üretmeye çalışmak önemli.Sürdürülebilirlik gelecek olarak düşünülmeli.Sürdürülebilirlik hayatın aslında fırsatı, tüm alanları kapsiyor, sürekli gelişim sağlıyor, tüketmi uygun hale getiriyor,yeni değer boyutu yaratıyor.Değişim zaman alır.Değişime hazırlanarak adapte olmak için adımlar konulmalı.

Dr.Selahattin ÇİMEN/T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Yaşamım kendisi “enerji”, ne birey ne de dünya enerjisiz yaşayamaz. Artan nüfus , gelişen ekonomi enerji talebini arttırıyor. Gelişirken bir şeyleri kaybetmek çok üzücü. Samimiyet önemli.Bulunduğumuz çağı düşünmeyenler gelecek nesilleri nasıl düşünebilirler. Sürdürülebilir enerji ihtiyacını karşılamak konusunda oldukça zor bir dönemden geçiyoruz. Yinelenebilir kaynak öncelikli, hidrolik enerji, rüzgar/güneş fark etmez mutlaka temiz enerji üretimi sağlamalıyız. Kaya gazı son birkaç yıldır maliyet baskısı yarattığı için fosil yakıtlara dönüşüm oldu. Artan enerji talebi var, yerli kaynaklar geliştirmeliyiz.Enerji sisteminde entegrasyon önemli. Son 10 yılda yinelenebilir enerji kaynağı önemli sıçramalar yaptı.

Kubilay  KAVAK/T.C Kalkınma Bakanlığı

Türk Sanayisi Enerji verimliliğini inceliyor. 06/2013 de 10.Plan yürürlüğe girdi. 26 özel program kapsayan plan olarak düşünüldü. Enerji,Turizm,Eğitim, Sanayi etkilendiği ve çapraz fayda sağladığı bir plan kurgulandı. Her plana alt bileşenler yazıldı ve her bakanlık sorumlu kılındı. 2014-2018 İzleme mekanizması kuruldu. Belirli periyotta incelemeler yapılacak öngörü ve yakınsamalar hazırlandı.

1.Sadece tek bir sector düşünülmeden ayrı sector etkilenmesi düşünüldü. Öyle bir plan yazılsın ki çapraz açıdan etkilenme yaratılsın. Enerji-Turizm-Eğitim-Sanayi

2.İzleme mekanızması kuruldu.26 özel proje oluşturuldu.2 proje çok önemli görülüyor, Birincisi yerli kaynak kullanımı, ikincisi enerji verimliliğinin geliştirilmesi

Anıl YILMAZ/T.C Bilim ,Sanayi ve Tekonoloji Bakanlığı

Çevre Stratejisi Sürekli,Önleyici,Bütünsel olmalı. Çevre stratejisinin rekabet avantajı yakalaması için “Verimliliğin artması,Risklerin azaltılması “ gerekir. Ekonomik ve çevresel sistemler arasındaki karşılıklı etki ön plandadır.  Çevresel baskı, oluşan yeni pazarlar ve kıt olan kaynaklar nedeniyle kalkınma ve ekonomik büyüme yeniden tanımlanmaya çalışılmalıdır.  Sektördeki benzer işletmelerde kazanımların neler olduğu söylenir/tanıtılır/yaygınlaştırılır ve periyodik kanallarda duyurusu yapılırsa kritik olan bu sureç iyi işlemeye başlar. Bu noktadaki sorun, Bilinç yetersizliği, uzman kapasitenin düşük olması ve kapasite yetersizliğidir.