Belgin Usanmaz

Marka Konferansı notlarım 2012

MARKA KONFERANS NOTLARI

13-14  ARALIK 2012 Swiss Otel-İSTANBUL

Hazırlayan: Belgin USANMAZ

(belginusanmaz@gmail.com)

Konferansın Bazı Konu Başlıkları

-Ortak Değer yaratmak

-Hayalleri Gerçekleştirmek-Kişisel yeteneğe Dayalı Marka gücü

-Sürdürülebilir Marka Olmak

-Dijitalin Ötesinde Marka Stratejisi-Dijital Eğlence Devrimi

Bir kentin Marka Değeri sanatla yükselir mi?

 

Konferanstan Kısa Kısa…

  • Marka Konferansı, dünyaca ünlü konukları ve kitlelere ilham veren sunumlarıyla Türk ekonomi dünyasının lokomotifi olan markalara yeniden güç verdi. Türkiye ve dünyadan marka ekiplerini , İstanbul’da buluşturan konferans,  her geçen yıl devrim yaratacak nitelikte yeniliklere imza attı.
  • Konferansının en belirleyici farkı, var olan gündemi takip etmek yerine, yeni bir gündem yaratmasıdır.
  • Konferans bu yıl da  gerek konuları gerek konukları gerekse misyonu ile  iş dünyasına en güncel marka yönetim bilgilerini, ezber bozduracak ve en çok ilham verecek yöntemlerle , kalıcı şekilde sunarak,  markaların ve marka ekiplerinin geleceğini şekillendirmeyi yine başardı.

Konuşmacilar’dan bazıları…

Haydar YENIGUN            Charles FİNCH

Cem ERIÇ                         Shay DROHAN

Ahmet GÜMÜŞTEKIN     Tom AİKEN

Alpagut ÇİLİNGİR            Erik Du PLESSİS

İzzet ÇAPA                       Amanda WAKELEY

Ilker KOÇAK                    Lauren Bush LAUREN

Encounter : Balpamir İLTER

Shay DROHAN-The Coca Cola Company-Gazlı İçeceklerden Sorumlu  Başkan Yardımcısı

Ortak Değerlerden “ Ortak Değer “ Yaratmak

DROHAN, Ortak değer yaratmak , doğru profile, doğru tema belirleyerek, doğru bir eşleştirme yapıldığı  takdirde , marka tüketici için muhteşem bir seçenek olacaktır diyerek sözlerine başladı. Bir reklam kampanyası için, 140 sanatçı danışman konumunda çalışarak, her biri tek tek ele alınıp, Yıldız ne istiyor, marka ile hangi ortak platformda buluşabilir? Inceleniyor, mesela bir sporcu ele alınıp nasıl marka iletişim sürecine dahil edilebilir? analiz ediyoruz diyen konuşmacı, bu analizde reklam kampanyası içeriği, ajans  programlama,dijital platform vb.gibi bir çok alanda büyük bağlantılar sağlandığını anlattı. Tüketici artık doğru şekilde düşünüyor, uzun surely ilişki ve doğru sinerjiye odaklanıyor diyen DROHAN,ortak değer yaratmak için;1-Eğlence çalışmanın özüne konulmalı. 2-Pazarlama bütçesi iyi yapılmalı sanatçılara ayrılan paya dikkat edilmeli.3-Uzun sureli ilişki yaratmak önemli, farklı hedef kitleler bu ortak değerde buluşacak şekilde etkileşim yaratılmalı.4-Tasarım, dizayn,editörün uyumu önemli.5-Markalar yaratıcı sürece mutlaka dahil edilmeli

Red Bull-Shopar ortak değer yaratma örnekleri sunan konuşmacı, alanında ün yapmış kişilerin toplumu etkileme ve teşvikinde büyük rol oynadığının altını çizdi.Çevre kuralları ve toplumsal bir mesajı iletmede  seçilen  kampanya teması ve sanatçı seçiminin önemini vurgulayan DROHAN,Coca Cola için 270 ülkede yaratılan değerlerden, örnekler sundu. Her ülkenin kendi dokusuna uygun ortak değeri, eğlence anlayışı ve hikayesi olduğundan bahseden başkan yardımcısı, Birebir ilişki kurmada “neyin önemli olduğunu eğer anlarsanız, dinlenirsiniz” diyerek sunumuna devam etti. Birmilyonnedenvar kampanyası hakkında bilgi veren DROHAN, http://www.campaigntr.com/2012/11/21/26487/coca-cola-daha-iyi-bir-dunya-icin-bir-milyon-neden-ariyor/ şirket değeri, marka değerini etkiliyor,bu ikisi arasında tutarsızlık varsa markalar  uzun vadede gerçek potansiyele ulaşamaz dedi ve Coca Cola olarak iyimserliğe inandıkları yeni kampanyayı, “yarının bugunden daha iyi olacağına inandıkları” yönünde farklı ülkelerde(Mısır,Meksika,Afirka)  nasıl anlatmaya çalıştıklarından örnekler sundu.

Pazarlama Modeli: Ortak değerler belirlemek, Bunu uygularken local olmak önemli, dünyanın nereye gittiğini iyi belirlenmesi  hersey adına umut beslenmesi vurgusu ortak değer için çok önemli diyen konuşmacı, Meksika da “ ne zaman adadan biri ayrılmaya korksa , adayı daha iyi bir yapmaya çalışıyoruz” teması ile ilerlediklerini ve kadınlara işlerini kurma yönünde destek olmak amaçlı neler yapıldığını anlattı . Marka olarak faaliyet gösterdikleri her ülkede toplumun “esenlik ve iyilik haline “ baktıklarını belirterek,  mutlu olan insanlar daha sağlıklı hayat sürerler marka olark biz insanların daha mutlu olması için  o toplumun neye ihtiyacı var onu belirleyip ortak değerleri üzerine çalışmalar yapıyoruz, Coca Cola olarak çalışanlarımız ve işbirlikçilerimiz bu zihniyete sahip kişilerden seçmeye özen gösteriyoruz  bize inanmaları ve sorunları firsata çevirmek için aynı yöne bakmalarının şirket ve marka değeri için ne  kadar önemli olduğunu anlamalarını istiyoruz diyerek kendisine ayrılan süreyi tamamladı.

Levent BÜYÜKUGUR-Istanbul Doors Group-Kurucu Ortak

Tom AİKENS-Tom’s Kitchen-Kurucu Baş Aşçı

Kişisel Yeteneğe Dayalı Marka Gücü

“Yaşamımızda hersey tesadüf,sans,işini sevmek,tutkuyla başlar”, bizim hikayemizde böyle ,1993 yılında İtalyan restaurant açma hayali ile bugun gelinen noktadaki markalaşma çalışmaları gerçekten anlatılmaya değer bulunması bizi mutlu ediyor sözleri ile sunumuna  başlayan BÜYÜKUGUR, ilk olarak Ristoronte Pizza ile  çıktıkları marka yolculuğunda ortağının ve kendisinin yaşadıkları sıkıntılı süreçleri anlattı.

Bugün 4 ortak, 20 marka ve 40 mekanla, yılda 3.5 milyon kişiye hizmet vermenin Londra, Moskova, Bakü’ deki restaurantlarla yeme içme sektörünün hem keyifli hem de yatırım zorluklarına değinen konuşmacı, mesleğini severek yapmanınn önemini vurgulayak ,  sevdikleri işi yaptıkları için işlerini iş olarak görmediklerinden bahsetti.

Uzun mesai , büyük tutku ve emekle çalışmanın marka gücü üzerindeki etkisini vurgulayan BÜYÜKUGUR, “Tutkunuzu takip ederseniz çalışmak zorunda kalmazsınız “ diyerek etkileyici bir sözle sunumunu tamamladı.

Tom AİKENS-Tom’s Kitchen-Kurucu Baş Aşçı

Baş aşçı AİKENS,küçük yaşlardaki yemek yapma ilgisini ve restaurant sahibi olma hayali hakkında düşündükleri ve yaşadıklarını anlatarak sunumuna başladı.Mutfakta ilham almak çok önemli, mevsimsel özelliklerin ilhamla birleştirip, her biri kendi alanında uzman ekip arkadaşları ile çalışmanın iyi iş çıkarmadaki  önemini anlatan baş aşçı, mutfaktaki çalışmanın bir saate benzettiğini belirterek  bu ekip (teamwork)içinde birinde problem çıkarsa hersey bir anda bozulur  ve anında sonuçlarını görebilecekleri büyük bir olumusuzlukla karşılaşılır olacağından bahsetti. Yemek blogları, twitter,facebook gibi dijital platformların  hızla olumlu ya da olumsuz  bir bilgiye dönüş yaptıklarını belirten konuşmacı, özellikle yeme içme sektöründe gelecek yılların büyük etkisi olacağını belirterek sunumunu tamamladı.

Angie MOXHAM-3 Monkeys Communication-Chief Monkey

Hikayen nedir?PR’ın gerçek değeri yazılan bültenler değil, yaratılan hikayeler

PR düşüncesi “zihinde ve kalptedir . Brand=Product=Story

PR temel konusunu basın bülteni sananlar var.Halbuki gazete, blog, ünlü kişiler iletişim kanalınız ne olursa olsun müşteri marka hikayenize  öncelikle inanmalı. Bu yazılarak olacak birşey tam olarak değil, markalarla ilk karşılaşma anında % 30 ilgiyi  görsellikle  çeker, sonraki ilgi tamamen  kafalardaki soru işaretine verilecek uygun caveplardır diyen konuşmacı ,marka vaatinin  gerçek olmasının bu noktada ne kadar önemli olduğundan bahsetti.

Dijital çağ ile birlikte, artık tüketiciler , araştırma yapmadan , yorumları, fikirleri almadan o urune ya da hızmete ilgi göstermiyorlar diyen MOXHAM, bu ortamda bir markanın dürüst,otantik,açık sözlü bir hikaye kurgusu yapılması yönunde bir çok markadan örnekler sundu.

Medya+Blogger+Hikaye yazarlığı aslında bilimsel bir çalışma şeklidne yorumlanmalı diyen konuşmacı, PR hikaye yazar, ancak bana yazdıklarıma inan demek artık o kadar kolay değil mutlaka insanları etkilemek, söylemden çok onların deneyim sahibi olmalarını sağlamak önemlidir dedi. Sohpetleri forumlarda yönetmek, anında cevap vermek, gerekli saha kontrolleri yapamk oldukca ciddi bir çalışmanın sonucu olabilmektedir diyen MOXHAM, eskiden FARKINDALIK önemliydi şimdi DAHİL OLMAK, eskiden  ÜRÜN satmak önemliydi şimdi HİKAYE ANLATMAK (The Story of Grander) önemli diyerek sunumuna devam etti.

Microsoft dan örnekler sunan MOXHAM,Hedef kitle: Trend belirleyici olmalı. Öyle içerik  yaratmalısınız ki hedef kitle size gelsin size yönlensin ve Hedef kitleyi sevdiği kişiyle ilişkilendireceksin ki hikayenizin içinde bu hedef kitle yer alabilir olsun. Ayrıca ilgili hedef kitleyi nerede bulacağınız önemli  ve bu alanda her kanalı kullanmalısınız diyen konuşmacı, yeni iletişim kanalları ile yaptıkları örnek çalışmaların sunumunda bulundu.

Büyük bütçeli reklam ve PR çalışmalarından da bahseden MOXHAM, sadece reklam değil, brief şeklide entegre bir reklam çalışması yapıldığından bahsetti. Milyonlarca euro harcanarak yapılacak bir reklama çekici bir hikaye yazmanın ve bunun hedef kitleyle buluşturmanın kolay bir iş olmadığından  bahseden konuşmacı, PR basit bir faaliyet alanı olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizerek sözlerini tamamladı.

Melkan-Murat TABANLIOĞLU –Tabanlioğlu Mimarlık-Mimar

Kaostan Gelen Güç

Sinerji oluşturmak için Hayatlara , yaşamın içinde girip bakmak lazım Safir ve Kanyon alışveriş merkezlerinin konsptinde neleri düşünerek yol aldıklarından bahsederek sözlerine başlayan Melkan hnm, şehirdeki uzaklıkları insanlar için ne kadar yakınlaştırırsak kendilerini iyi hissettirebiliriz diye düşünüyoruz, bu gözle baktığımızda mimar olarak “Bir yere gittiğinizde insanların o yere ait olmak istedikleri yönündeki hissiyatı” inşaa etmeye çalışıyoruz diyerek sunumuna devam etti.

T-Collection-T-Common Grounds-T-Dubai-T-İnfo Africa tasarımlarından örnekler sunan TABANLIOĞLU, insanlarda enerji var ve yoğun yaşadıkları yerdeki enerjiyi mimari hayatlarla değişiklik ve farklılık yaratmaya çalıştıklarından bahsetti.

T-ART in ARCHITECTURE Türkiyenin en popular binası olacak olan AKM bahseden Murat bey, İSTANBUL MODERN’in mimari özelliklerinden bahsetti.

Son bir kaç yıldır mevcut yapıları başka bir yapı haline çevirmek ile ilgili çalışmalar yaptıklarını anlatan konuşmacı, yeniliğin bulunduğu Alana farklı perspektif kazandırmasını önemsediklerini bunu da iş önceliği haline getirdiklerini anlattı.

Anlatacaklarından çok gösterecekleri şeyleri olan TABANLIOĞLU çiftinin ,”Bazen  markalar için birşeyler üretiyorsunuz, bazende ürettikleriniz marka oluyor” diyerek son dönemde yurt içinde ve yurtdışında gerçekleştirdikleri projelerden mükemmel örnekler sunarak sunumunu tamamladılar.

Jean-Claude BİVER-HUBLOT-Başkan

Yenilikçilik ve İsviçre Saat Endüstrisi

Geleceklere  bağlı olmayan gelecek olamaz! çarpıcı bir sözle sunumuna başlayan başkan, Geleceği hissediyorsanız geçmişten referans alın, geleceği tasarlayın. İnovasyon markanın genlerinde olmalı, inovasyon ruhu taşımak önemli, inovasyon hayatın özü diyerek sözlerine devam etti.

İnovasyon meraklılıkla başlar. Baktığın şeyde neden? sorusunu ara, bu soru farklı bakmanı sağlayacaktır. Bu soruyu sormakla her zaman kendinize yeni bir yaşam ve davranış biçimi kazandırabilirsiniz. Meraklılık yeni öğretiler getirir.  sözleri ile sunumuna devam etti.

Arısto’nun  “  O KADAR UZUN ZAMANIMI ALDI Kİ TEKRAR COCUK OLMAK “sözleri ile yaratıcılığın içimizdeki çocuk ile alakalı olduğunu belirtmeye çalışan konuşmacı, kendi içimizde yaratıcılık adına keşfetmemiz gereken iş’te budur dedi.

 

“Balık akıntı ile aynı yöne yüzerse o ölü bir balıktır”, akıntı ile hareket edenler ölüdür,  çünkü normal şartlarda balığın sağa sola farklı yönde yüzmesi gerekir, insanların yaratıcılığı da böyle olmalı, farklı yonlerde yol alınması gerekir diyen  BİVER, marka olarak kalabilmek için inovasyon ve neden sorusunun  ne kadar önemli olduğunu burada vurgulamaya çalıştı.

İsviçre’nin 1600 senedir saat endüstrisinde lider olması,  inovasyonu hiç bırakmadıklarına bağlayan konuşmacı, Eskiden saat sadece zamanı gösteren bir araçtı, ancak şu anda sizin kim olduğunuzu gösteren, kendinizi ifade eden bir araç olarak tanımlanıyor dedi.

Çin ve Hong Hong’dan saatin zenginlik göstergesi olarak tanımlandığına dair örnekler verdi. Mesela Çinde kadınlar , erkekler için statü haline geldi.  İnsanlar diğerlerinden daha fazla para kazandığını göstermek için; prestige kart ve  genç bir kadın yanında yer alması yaşlı erkekler için  zengin olduğunun gösteririr şeklindedir diyen başkan,Hong Hong’da zenginliğini araba ve kadınla gösterilmesi başarılamazsa saat ile gösterileceği  bilinmektedir diyerek interaktif sunumunu sonlandırdı.

Haydar YENİGUN-Ford Otosan-Genel Müdür

Fonksiyonellikten Akıllı Güzelliğe: Sürdürülebilir Marka Olmanın Sırları

Otomobil sektörünün geçmişden bugune gelişimini anlatarak sunumuna başlayan YENIGUN, globalleşme ile sektörde büyük devler ortaya çıktı  ve bu devler fark ettiler ki müşteri artık farklı birşeyler istiyorlar. Müşterilerin bu istek ve beklentisi ile fonksiyonu en üst düzeyde olduğu ürünler çıkarılmaya başlandı. Yeni Trendler ortaya çıktı. Düşük yakıt, araç içinde mekanik asistanlar, müşteriye özel tasarımlar derken AR-GE yaratıldı.  Artık sektörde ki yenilikler “teknoloji+emniyet+eğlence”  yaratacak şekilde yapılandırılmaya başlandı. Müşterilerin artık talepleri profesyonel, daha kaliteli, efektif , hafif .

Ford grubu içinde bu özellikleri ile yol alan kendi alanında marka olan TRANSİT,  kendine bir yer edinmiş oldu diyen YENIGUN, yeni, farklı, inovatif olmak  47 yıllık bir marka için büyük çaba gösterilmesi gereken bir durum yarattığından bahsetti.

“Mevcutta yapamıyorsan yenisini üret” şeklinde bir düşünce ile ilerlediklerini belirten konuşmacı, üretilen ürünün her bir müşteri ihtiyacına tek bir cevap verecek ürünler üretilerek 47 yıldır kendi ticaret ve kendi ekonomisini oluşturan bir markanın kendi müşteri kitlesini de yarattığını vurguladı.

“Herşey değişsede değişmeyen tek şey kendini markalaştırabilen ürünlerdir” diyen konuşmacı, BJ Cunningham’ın “Pazar stratejiniz bu 47 yıllık süreçte nasıl değişti? “sorusuna; bugun ki profesyonel tüketicinin talebi bir çok şeyi değiştirdi, 1.300 mühendis ordusu ve mevcut markayı daha ileriye götürmek için AR-Ge çalışmaları yapıyoruz, dolayısıyla hem yenilik hem de teknolojik açıdan her geçen gün tüketici beklentilerine anında cevap verebilecek yenilikler bulup, efektif bir şekilde mevcut ürüne uyum sağlaması yönünde gelişiyoruz diyerek cevap verdi.

Ayrıca pazarlama stratejimiz mevcut araçların yeniye uyumunu sağlayacak yönde tamamlayıcı olmasına özen gösteriyoruz diyen YENIGUN, 47 yıllık TRANSİT aracın gelişim yolculuğunun  gösterildiği video ile sunumunu tamamladı.

Cem ERİÇ-Kanyon  AVM-Genel Müüdür

Çağdaş Şehirli Yaşam Merkezi Yaratırken Markalaşmanın Önemi

Bugun markalar dünyası,  müşterilerine sıradanlığı red eden, kişilere özel deneyim ve ürünler sunulan alanları pazarlıyor. Alışveriş merkezlerini, sosyalleşme , eğlenme, paylaşımın olduğu ortamlar , kentli insanın buluşma adresi , şehir hayatının nabzını tuttugu yer olarak tanımlayan ERİÇ,Kanyon’un bu açıdan bakıldığında konumunun tüketici gözünde nasıl olduğunu ya da olması gerektiğinden bahsederk sunumuna başladı.

Kanyon’un  genç, 15-34 yaş  müşteri kitesine hitap eden, şık, bakımlı, sıklıkla alışverişe gelen ,sinema, café ,spor yapmak için sürekli sabit müşteri kitlesi olduğunu vurgulayan konuşmacı, sürdürülebilir ve tercih edilebilir bir marka olması için yapılan bir çok pazarlama aktivitesi olduğunu belirtti.

Bunlardan bazıları; Gençlik konserleri, Organic ürünler haftası, Ajda Pekkan gibi konukların davet edildiği söyleşiler, Özel Virgin Radyo 99.4 yayını, PUP-POX projesi, Şarap severler,Kitap imzalama gunleri,Çocuklar için Eğlence Odaklı organizasyonlar.

Ayrıca internet üzerinden Instagram-Mobil uygulamalar, Blog,Twitter ,Facebook yarışmaları, paylaşımları düzenlendiğinden de bahseden ERİÇ, Bu kadar dinamik bir ortamda bir çok konsept markalarla tüketicinin buluşma yaratmasını sağladıklarından da bahsetti.

ERIC, Müşteri talep ve beklentileri doğrultusunda bazı markaların m2 büyütüp bazılarında küçülmeler yaşandığını tüketici hem alışveriş yapsın hemde farklı deneyimler yaşasın diye düşünerek her dönem mevcut yapıda bir çok değişikliğin yapıldığının altını çizdi ve katılımcılarla bu değişiklikleri video ile tanıtarak sunumunu tamamladı.

Nicholas IND-Brand Idea Inventor-Marak Yazari,Marka Fikir Mucidi

Çağdaş Şehirli Yaşam Merkezi Yaratırken Markalaşmanın Önemi

Şirketler müşterilerle birlikte yeni fikirler geliştiriyorlar. Artık yeni birşeyler yaratmaktan çok birlikte birşeyler yaratma dönemi başladı, eskiden kahvelerde fikir telakisinde bulunulur, her türlü bilgi paylaşımı bu ortamlarda sağlanırken şimdilerde internet ortamı bu görevi yerine getirmektedir diyen konuşmacı, etkileyici sözlerle sunumuna başladı.

Herkesin katılımcı olduğu dönemden geçiyoruz, eksiden olduğundan daha fazla bir paylaşım var,marka ilişkiler eskiden kontrolluydu, Pazar araştırması bu kadar yoğun yapılmazdı, tüketicilerin geri bildirimi bu yönde değildi  Artık hersey değişti diyen marka fikir mucidi,  BRAND TOGETHER kitapı hakkında bilgi verdi.

IND, kitap için,

5 yazar, 20 firma ile  mülakat yapılarak, 25 uzman konuşup, 236 tüketici internet ortamında 52 gün boyunca 15 binden fazla yorum yapıldı.

Marka ile belli bir sürede çalışan firmanın gelişimine nasıl katkı sağlanır araştırıldı.

Markanin yaratım sürecine katılanlar için sosyalleşmede ve belirli bir çevre oluşturulmasındaki katkısı büyük etki yarattığı tespit edildi.

Tüketicilerin bu sürece herhangi bir beklentiye sahip olmadan katılmaktan mutlu olduğu  görüldü.

Bu araştırmada hem tüketici hemde marka yöneticilerinin birşeyler öğrenmiş olmasının önem arz etmesi sonucunda 21 farklı platformda 130 proje oluşturuldu, her ilginç konunun tartışılarak sonuca ulaşılmasının markanın sürdürülebilir olmasında ne kadar büyük bir değer kazandığı gözlemlendi diyerek görüş ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.

Fire Fox ve Lego örneklerini sundu.

MARKA KONFERANS NOTLAR

13-14 ARALIK 2011 Swiss Otel-İSTANBUL 2.gün

Philip SANDHAUS- KidZania- Dünya Başkan Vekili

“Edutainment (eğitici eğlence)”nedir?KidZania, deneyimsel pazarlamanın benzersiz bir örneği

Çocukların heyecanında yetişkin olmak çok güzel! marka  ve iş dünyasını bütünleştirmek  iş’te biz KidZania da bunu başardık diyerek sözlerine başlayan SANDHAUS, Meksikalı bir işa adamının projesi olarak geliştirildi. 9 ülkede 11 farklı eğitim eğlence rol çalışması meslek efektlerinden oluşan bir ortam. 04-12 yaş grubu çocukların geleneksel yetişkin faaliyetlerini deneyimledikleri bir ortamda rol almalarını sağlamaları için kuruldu. KidZania’yı Güven+Sağduyu+Özgüven geliştirilmesine ve ebeveynlerin çoçuklarını tanımalarını becerilerini keşfetmeleri ve ilgi alanlarını belirlenmesine büyük katkı sağlayan bir ortam olarak tanıtan Başkan, 200 markaya bu alanda yer verilebildiğinden bahsetti. 25 $ günlük ücreti 5 saat vakit geçirdikleri bir ortaö.

“Anne baba açısından bilginin , gerçek olarak bilgiyi deneyimleme fırsatı yaratması acısından çok önemli görülmektedir. Sosyal beceleri, para kullanmayı, uzun ve orta vadede markalarla işbirliği sağlayarak tüketim anlayışını geliştiriyor” gibi sözlerle başlangıçtan 8 yıllık süre boyunca büyük ivme kazandıklarından bahseden SANDHAUS, çocukların bu yaşta kazandıkları deneyim ve yaptıkları işten aldıkları zevk ve gösterdikleri ilgi ile üniversite seçimlerini etkilendiğini gördüklerini belirtti. SANDHAUS, İş Modelinin tam açılımı: Rol çalışması/Eğitici eğlence/Deneyim olduğunu, bu modelde sponsor markalarla ortaklıklar çok önem taşıyor, bu yaş döneminde markaların kendilerini gelecekteki tüketici kitlesine anlatıyor olması ,  çocukların güvenini kazanmaktaki amacı  son derece etkileyici bulduğundan bahsetti.Anne babaların isterlerce katılımcı olabileceği ortamlarında olduğundan bahseden konuşmacı özellikle gözlemlemek ve ortamlarına dahil olmak isteyenlere de fırsat verildiğini söyledi. Deneyimsel pazarlama da ürün/hizmet ilişkisi, alışveriş kültürü, para kullanmak, mesleklerle tanışmak ve simulayonlara katılmak hem eğlenmek hem öğrenmek , para için çalışmak gerektiğini bilmek , en guzeli çalışmadan bir şey sahibi olamayacaklarını öğrenmelerini çok önemli buluyoruz açıklamasında bulunan konuşmacı, Marka sadakati modeline yönelik uygulamalardan da bahsetti. 2013 yılında İstanbulda kurulması beklenen KidZania konferans katılımcılarının büyük ilgisini çekmeyi başardı.

 

Eric DUPLESSİS-Millward Brown-Neuro Marketing Uzmanı

The Branded Mind: Nörobilimin bilimin beyin ve marka bilmecesi hakkında bize anlattığı gerçekler.

 

Pazarlamanın kendini mitlerden kurtaramadığına değinerek sözlerine başlayan  Nöro-Pazarlama uzmanı, Nöro pazarlamada sanki tüketicinin beynine gönderilecek bazı özel mesajlarla ona istediği herşeyi yaptırabileceğini düşünenler var. Böyle bir şey mümkün değil diyerek beynin çalışması ve markaların beyinde nasıl konumlandırma yarattıklarını belirterek sunumuna devam etti.

Duygunun tanımını, Beynin limbic sisteminde yer alan bir tepkimedir diye yapan konuşmacı,  (heyecanlanma, saldırma, kaçma gibi)  Tepki sonucunda ya uzaklaşılır ya da yakınlaşılır. Tepkime düşünmeden ortaya çıkar , beyin görür, şekillendirir, tanımlar, duygu çalışıtırır, böylece kalp ritmi hızlanır. YILAN ve CIKOLATA örneğini paylaştı.  Yakınlaş/Uzaklaş. Bu her durumda böyledir diyerek, pazarlamanın bu duygu ve tepkimeleri yakınlaştırıcı olarak iyi duygu yaratacak şekilde konumlandırması gerektiğinden bahsetti. Bu duygu kiminde büyük etki kiminde ise düşük etki yaratabilir, daha once yaşanılan deneyimler, kazanımlar hatırlanarak ön plana çıkabilir. Bu noktada iyi hisseden bir vaat verilebiliniyorsa marka alımı yapılır, marka seçiminiz aslında insanların duygu durumunu  ifade eden birşeydir diyen konuşmacı, duygu geçişlerini sağlayan 2 dk’ lık 9 farklı müzikten oluşan ve 9 farklı duygu geçişi yaşatan Erik’s Musıc Mix 1980-1990 video sunumunu dinleyicilerle paylaştı.

 

Insanlarin eyleme geçmesi ve karar vermesi aslında tam olarak duygulara hitap edilmesi ile ilgili  olduğunu vurgulayan konuşmacı, BJ Cunnigham’ın duygular içinde bir matrix var mı? sorusuna DUYGU farklı DUYGU DURUMU farklıdır yanıtını verdi.  Pazarlamacılar DUYGU DURUMU ile ilgilenmelidir, Çünkü duygu kısa sureli duygu durumu ise uzun sürelidir. Duygular duygu durumu ile örtüşürse uyarılma ve heyecan yaratılır, bu durum da cinsiyete gore değişiklik göstermektedir diyen konuşmacı,  Mesela erkekler eğlence-kızgınlık duygularına daha çok sahipken, kadınlarda her türlü duygu vardır.

 

 

Alpagut ÇİLİNGİR-PepsiCo Türkiye Yiyecek –Pazarlama Direktörü

Dijitalin Ötesinde Marka Stratejisi

 

Dijital bir çağdır, Dijital pazarlama demek doğru değil, Dijital Çağında Pazarlama denmesini uygun buluyoruz diyerek sözlerine başlayan ÇİLİNGİR, çağın kendine gore gerekleri var, buna ayak uydurmalıyız, tüketici davranışlarını gözlemlenmeli, tüketicinin ne istediğini beklemeden ondan once onu bulmalıyız/bilmeliyiz nihai yolumuz budur. diyerek Doritos için bir strateji belirlemek gerektiğini düşünerek ;

 

1-Modelimiz ne olmalı , işimizi ne olacak tanımlamalıyız

2-Ne yapmak istediğimizi bilirsek yapacak şey bulabiliriz

3-Bilginin nedede olacağı belli değil, onu arayıp bulmak bizim için önemli

4-İçgörüler doğru biryerde olduğumuzu gösteriyor mu bakmalıyız

 

DORITOS  Akademi Kampanya modeli geliştirdiklerinden bahsetmeye başladı. DORİTIOS Akademi Kampanyasının Doritos’un Pazar payı kaybettiği bir  dönemde , gençlerin tercihin kazanmak adına yeni bir uygulama olarak belirledik diyen  konuşmacı,  Offline-Online herkese farklı açıdan bakarak TV,sosyal medya, gerçek hayatın içinde olmaya çalışacak Medine Tugrul DDB , ekip çalışmasıyla gençlerle bağlantı kurarak pazardaki payın arttırmaya çalışıldığı konusundaki modeli dinleyicilere tanıtmaya çalıştı.

 

Gerçek zamanlı bir pazarlama anlayışı sergilemenin bu model için önemli olduğunu vurgulayan CİLİNGİR, “ arkadaşlar karşılısız  birşeyler yapar” düşüncesiyle tüketici birşey beklemeden onları takip ederek farklı alanlarda gerek teselli, gerekse ödül vererek onların beklemedikleri anda karşılarına çıkmaya çalıştıklarına değindi.Burada samimiyet ve gerçekçiliğe ne kadar önemli olduğunu bizzat yaşayarak gördüklerinden bahseden konuşmacı, yerel aktivasyonlar yaparak , uygulamaya geçtiklerinde de marka ekipleri ve ajanslarla birlikte hareket ettikleri, hiç durmadan  yeni marka stratejisi geliştirdiklerini sözlerine ekleyerek  bir çok uygulama örneğini dinleyicilerle paylaştı.

 

 

Yüzleşme: Bir sanatçının marka dinamikleri üzerine söyleşi

Konuk             : Ahmet  GÜNEŞTEKİN-Sanatçı

Moderatör       : Balçiçek İLTER -Gazeteci

 

MODERATÖR : Ezber bozan, öteki olmak, bu topraklardan bir isimsin nedir seni farklı kılan?

GÜNEŞTEKİN : Mezopotamya bir çok dil/din/sağduyulu yer, onların renkleri ile büyüdüm. Bu bölgede yaşayanlar daha doğarken kodlanıyor.

MODERATÖR :Renkler senin için ne ifade ediyor?

GÜNEŞTEKİN :Renk dildir. Ifade edilemeyen duyguların yansımasıdır.Özellikle doğuda kadınlar çok geri planda ve dokumalara, düğün, bayramlarda kıyafetlerinde renk seçimini sayısız renk cümbüşünde anlatım sağlıyor.Bir dil yasaklıysa bunu renlerden başka şekilde ifade edilmesi mümkün değil.

MODERATÖR  : Kaç yaşında boyaları elinize aldınız?

GÜNEŞTEKİN:5 yaşında , yeteneğim fark edildiğimde 8 yaşlarındaydım.

MODERATÖR : İşin sırrı nedir?Dönüm noktası nedir?

GÜNEŞTEKİN: Inatla sanat, İnatla renkler ve Dilimin renklerine inandım. En ümitsiz anımda bile bir gun yaptıklarımın/çizimlerimin hak ettiği yeri bulacağına inanıyordum.İnsanın öncelikle kendine inanması önemli. Önce kendine inan sonra başka insanların sana inanmasını beklemelisin ve Disiplin çok önemli.

MODERATÖR:Markalaşma sürecinde yüzleşmeden bahseder misin?

GÜNEŞTEKİN:Uzun yıllar hayalimdi. 137 parça 4.000m2 alan içine inşaa edildi. 1.400 m yüryüş alanı içinde 1-2 saatte gezilebiliniyor.İyi olmak ve farklılık size bir yere taşıyan kavramlar. Yaşar Kemal: Ne yaptığının farkında mısın? Dedi.Evet farkındayım dedim.

MODERATÖR:Çocuklarla niye çalıştın amacın neydi?

GÜNEŞTEKİN:18 yıl. Anadolu gezisi. Cocuklukta daha okuma yazma öğrenmeden herkes  resim yapmayı öğreniyor, sonra bu öğretinin üzerine farklı öğretiler kazanıyoruz. Her insanın bir yeteneği var.Yapılan işe inanırsanız ve kendiniz olursanız yaşamınızda her şey farklılaşabilir.

 

 

Amanda WAKELEY -A\W Kurucu, Yaratıcı Direktör

Moda Markasından Lifestyle Markasına Yolculuk

1980 yılında mankenlik yapan , 1990 yılında kendi studyosunu açan, Londra da Prenses Diana dahil en şık kadınları giydiren WAKELEY, 2005 yılında marka adının kendi rızası olmadan  Suudi Arabistanlı bir yatırımcıya satılmasıyla 2008 yılına kadar ileri düzeyde şirket üzerinde farklı birşeyler yapamadığını anlatarak sunumuna başladı.

2008 yılında markayı geri aldıklarında küçük bir işletmeyi andırması sonucunda sadık müşterine olan inançla, tasarım, imalat,muhasebe ,perakende , lisans yönetimini yenileyerek, tekrar A\W markasının  canladırma süreçine başladıklarını belirtti.

A\W markasını mevcut durumdan risk ve ciddi masrafa girerek cesur davranıp daha yüksek bir kota taşımaya karar verdiklerini anlatan konuşmacı,2009 yılına kadar yeni yapılanmanın sürdüğünü  markanın hedef kitlesinin bundan sonra ki dönemde lüks tasarım ve buna uygun  yaşam tarzına odaklandıklarından bahsetti.

Lifestyle  , moda zevki anlamına geliyor. Lifestyle kavramı, markaya yeni imkanlar  sağlamaktadır ancak bu yeterli değil diyen WAKELEY, lüks yaşam tarzı değil, gerçek yaşam tarzı önemli görülmektedir dedi.

 

CH Caroline Herrera           : Şık bayan

DUF                                    : Superwoman , özgüvenli sık güvenilir

Tory Burch Preppy              : Bohem, eğitim görmüş, anne olan

A\W                          : Çalışan,Şık,Güzel görünmeye önem gösteren,İngiliz ama kalbi Avrupalı olan.

 

Eskiden bu ayırımların tam olarak yapılamadığından bahseden konuşmacı, modanın yaşam tarzına nasıl dönüşeceğini tarih ve mirasımıza bakarak karar verebilecek olunduğundan bahsetti.

 

Yaşam tarzı konumlandırması ile müşterilerin artık şık,alımlı, seksi , değerlerine uygun olarak tanımlanması gerektiğini vurgulayan WAKELEY,ürün+moda+yaşam tarzı ile markanın bütünleşmesi gerektiğinin altını çizerek , yarattıkları markalardan örnekler sunarak sunumunu tamamladı.

 

Lauren Bush Lauren-FEED Projesi –Başkan, Yaratıcı Direktör

FEED’le Hayata Katkı: Doğa Dostu Tasarım& Sosyal Sorumluluk

 

Eski ABD Başkanı George Bush’un torunu olan Lauren , 5 yıl once kurduğu açlıkla şavaşan şirketi FEED Project’i ve misyonunu anlatarak sunumuna başladı.  FEED markasını, açlık çeken ülke çoçuklarına öğle yemeği desteği vermek üzere kurduklarından bahseden BUSH,  FEED çantası üzerinde 1 rakamı var, çanta alındığında bunu neden aldığını biliyorsun, üzerindeki bu rakam o çantayı alan tüketicinin kaç çocuğu beslediği gösteriliyor.

 

5 yıllık sure boyunca Disney,CNN,Godiva gibi dünya devleriyle çalışma fırsatı bulduklarından bahseden BUSH, büyük markalarla ortaklık kurarak, misyonu daha fazla kişiye aktarılabileceğinden bahsetti. 600 binden fazla FEED çantası satıldığından bahseden BUSH, 60 milyon çocuğa yemek sağlanmış olduğunu vurguladı.

 

FEED Project olarak yeni bir model , kar elde edilebilecek bir şirket olduklarını anlatan konuşmacı, henüz küçük bir şirket olduklarını belirtti, dikkatli ortak seçimi ile ilerlemek istediklerinden bahseden BUSH, 3 şeye inandıklarını anlattı.

 

1-Tasarim ,

2-Herkese fayda ağlayacak bir iş

3-Dünyaya hizmet

 

İnsanlar artık daha derin, anlamlı olan şeyleri arıyorlar http://www.feedprojects.com/

8 kişilik ekiple 80 $ satılan FEED’in özellike Noel tatil dönemlerinde, özel günlerde internet sitesinde satın alımlar yapılarak cocuklar için önemli bir katkı sağlanacağını vurguluyoruz diyereki havalimanı ve blogger lardaki haber ve reklamlardan örnekler sunarak sunumunu tamamladı.

 

Ilk kez Türkiye’ye geldiğini belirten BUSH, Türk perakende markası ile çantalarını satmak için çalışmak istediklerini söyledi.

 

M.İlker KOÇAK-TTNet-Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

Dijital Eğlence Devrimi

Teknolojik gelişmelerin  yaşadığımız eğlence devrimini nasıl etkilendiğinden bahsederek sunumuna başlayan KOÇAK, mobil, GSM, smart phone, tablet’in sosyal medya da facebook, twitterin hayatımıza girmesiyle Abonelerin kendine farklı alanlarda yer edinilmesiyle birlikte alışkanlıklar değişti, sosyal mecralar, zamanlar ciddi değişime uğradı diyerek sözlerine devam etti.

Tüm dünya dijital değişim sürecini yaşıyor, bu değişime TTNet’in öncülük yaptığına inanıyoruz diyen KOÇAK, dünya genelinde yapılan araştırmalardan bazı başlıklar sundu.

2.27 milyar kişi internet kullanıyor.Dünya nüfusunun % 33.- Türkiye de 35 milyon internet kullanıcısı var.-60 yaşında bir kişinin hayatının 3 yılı internet başında geçiyor.Hergün 4 saat internette geçiyor.

1 milyar facebook kullanıcısı var. Bu rakam amerika nüfusunun 3 katı, Çün nufusunun yarısından  daha fazla.Aylık ortalama kişi başına 25 GB kullanılıyor, % 50 oranında her yıl kullanıcı artışı var.2013 yılında en az 40 GB olması bekleniyor.İnternet başında en fazla vakit geçiren 3 ülke içinde Türkiye var. 32-33 saat haftada internette zaman geçiriyoruz.

Tivibu-TTNetMuzık-Playstore-TTNet Kitap toplamda 6 milyon kullanıcı var. Servis sağlayan olarak bakıldığında TTNET Dünya da ilk 10, Avrupa da ilk 5 içinde diyerek sözlerine devam eden konuşmacı, servis sağlayıcıları hakkında ayrı ayrı tanımlar yaptı  ve tanıtıcı videolar gösterdi.

Ayrıca doğru kullanıcı kitle, doğru markayı buluşturma yönünde reklam kampanyaları oluşturduklarından bahseden KOÇAK, Tivibu reklam alanlarını tanıttı. Pazarlama faaliyetlerini dijital üzerinden yaptıklarını anlattı.Müzik+Oyun+Kitap sağlayıcılarını kampanya raporlarından takip edebildiklerini anlattı.

Oyun platformunda 150-200 milyon $ Pazar payına ulaştıklarını anlatarak yeni oyun çeşitleri ve playstore hakkında bilgi vererek sunumunu tamamladı.